Atlantic lundefugl

REKLAME Billedkilde

DetAtlantic lundefugl(Fratercula arctica) er en af ​​fire typer lundefugle og er en slående, pelagisk havfugl. Det genkendes af dets farvede afrundede næb og ligner en pingvin. Også kendt som 'almindelig lund', det er den eneste lundeart, der findes i Atlanterhavet.

Meget få mennesker vil have set dem i naturen. Årsagen til denne manglende synlighed skyldes, at der er meget få steder i Storbritannien, hvor du kan se lundefugle fra fastlandet på grund af deres sårbarhed fra jordbaserede pattedyr, især rotter.



Lundefugle er ikke truet, og hvis du er i stand til at hoppe på et bådsejl mod deres fastboende øer, vil du være i stand til at se dem i tusinder. Der er en anslået befolkning på omkring 12 millioner atlantiske lundefugle rundt om i verden, hvor Storbritannien har en god andel af disse tal overalt omkring UK kysten.



Nogle lette adgangspunkter inkluderer Skomer Island (undertiden stavet Skoma) ud for Pembrokeshire-kysten, Puffin Island (Ynys Seiriol) ud for Anglesey i det nordlige Wales og Staffa Island, som man kan få adgang til fra mul-kysten eller Iona på de vestlige øer Skotland .

Fuglens nysgerrige udseende med dens farverige kæmpe næb og dens slående tindede fjerdragt har givet anledning til kælenavne som 'havets klovn' og 'havpapegøje'.



Atlantiske lundegenskaber

Atlantic Puffin er 28 - 34 centimeter lang, med et vingefang på 50 - 60 centimeter. Den mandlige lundefugl er lidt større end den kvindelige lundefugl, men de er farvet ens. Den atlantiske lundefugl er hovedsagelig sort over og hvid nedenunder med grå til hvide kinder og rødorange ben.

airedale tysk shepard mix

Atlantic Puffins næb er stort og trekantet og i ynglesæsonen er lys orange med en plet af blå omkranset af gul bagpå. De karakteristiske lyse orange næbplader vokser inden ynglesæsonen og kaste efter avl. Når lundene er på flugt, ser de ud til at have grå runde underkanter og en hvid krop. Lunde har en direkte flyvning, lavt over vandet. Den relaterede Horned Puffin (Fratercula corniculata) fra det nordlige Stillehav ser meget ens ud, men den har lidt forskellige hovedfunktioner.

Atlantic Puffin Diet

Atlanterhavsfugle lever hovedsageligt af små fisk som sild og især sandål, som er en af ​​de vigtigste fødekilder for mange af verdens havfugle. På grund af deres specielt tilpassede næb er lunderne i stand til at tage på lange fisketure og opbevare deres tidligere fangst i en pæn række i næbbet.



Atlantiske lundefugle bruger deres tunger til at holde fisken mod rygsøjler i deres gane og efterlader deres næb frit at åbne og fange mere fisk. Dette gør hver tur meget mere produktiv, end den ville være, hvis de skulle færge bytte tilbage til buret hver gang. Yderligere komponenter i deres kost er krebsdyr og bløddyr. En lundefugl kan undertiden have et dusin eller flere fisk i næbbet på én gang. Atlantic Puffins fanger deres bytte ved at flyve under vandet og dykke i omkring 20 - 40 sekunder ad gangen ved hjælp af deres vinger til at svømme kraftigt ned og deres svømmefødder til at pege dem i den rigtige retning.

Atlanterhavs lundens adfærd

Atlantiske lundefugle er koloniale rede, der bruger huler på græsklædte klipper. Atlantiske lundefugle vil også rede blandt klipper og skimmel (et udtryk givet for brudt klippe, der vises i bunden af ​​klipper, bjergklipper eller dalskuldre og danner en skråning). Mandlige lundefugle udfører det meste af arbejdet med at rydde redenområdet, som undertiden er foret med græs, fjer eller tang. Den eneste tid tilbragt på land er at rede, og kammerater findes før de ankommer til kolonierne.

Den atlantiske lundefugl er typisk lydløs til søs, bortset fra bløde rensende lyde, som den undertiden giver under flyvning. Ved avlskolonierne gør fuglene en dyb knurren. Atlantic Puffins bruger deres næb i frieri ritualer, såsom at den mandlige og den kvindelige banker deres næb sammen. En gruppe lunder kaldes en samling.

Reproduktion af Atlantic Puffin

Atlantic Puffin er seksuelt moden i en alder af 4-5 år. Atlantiske lundefugle er monogame (har kun en ægtefælle) og har to forældrepleje. Der produceres en enkelt ægkobling hvert år, og inkubationsansvaret deles mellem begge forældre.

Den samlede inkubationstid er omkring 39 - 45 dage, og kyllingen tager cirka 49 dage at flyve. Ved flugtning forlader kyllingen hulen alene og flyver eller svømmer ud til havet, normalt om aftenen. I modsætning til, hvad mange tror, ​​forlades unge lundefugle ikke af deres forældre.

Atlantic Puffin Predators

Rovdyr fra den atlantiske lund inkluderer den store sortbackede måge (Larus marinus) og lignende størrelse arter, som kan fange en lundefugl under flyvning eller vælge en, der er adskilt fra kolonien. Mindre mågerarter som sildemågen (Larus argentatus), der ikke kan nedbringe en sund voksen lundefugl, men som tager æg eller for nylig udklækkede kyllinger og også stjæler fisk.

Bevaringsstatus for Atlantic Puffin

Befolkningen i atlantiske lundefugle blev kraftigt reduceret i det nittende århundrede, da de blev jaget på kød og æg. Atlantiske lundefugle jages stadig og spises i antal, men på nuværende tidspunkt påvirker dette generelt ikke befolkningerne meget, i det mindste sammenlignet med andre trusler. På Færøerne kan fuglene jages til lokalt forbrug efter opdræt er afsluttet.

shitzu og maltesiske hvalpe

Senere befolkningsnedgang i Atlanterhavet Puffin kan have været på grund af øget rovdyr fra måger og skuer, introduktion af rotter, katte, hunde og ræve på nogle øer, der blev brugt til redning, forurening med giftige rester, drukning i fiskenet, faldende madforsyning og klimaændringer.

Antallet af atlantiske lundefugle steg betydeligt i slutningen af ​​det tyvende århundrede i Nordsøen, herunder på Isle of May og Farnøerne. Antallet er steget med ca. 10% om året i de seneste år. I ynglesæsonen 2006 blev der talt ca. 68.000 par på Isle of May.