Blåhval

REKLAME

DetBlåhval(Balaenoptera musculus) vokser op til 33 meter (110 fod) og vejer 200 tons eller mere. Blåhvalen menes at være det største dyr, der nogensinde har levet. Den sidste observation af blåhvaler var i San Salvador-kanalen uden for Puerto Egas, Santiago-øen . Blåhvalskroppen er lang og slank og kan være forskellige nuancer af blågrå.



Blåhvalen har en lang tilspidset krop, der ser ud til at være strakt i sammenligning med den kraftigere opbygning af andre hvaler. Deres hoved er fladt og U-formet og har en fremtrædende højderyg, der løber fra blæsehullet til toppen af ​​overlæben. Den forreste del af munden er tyk med baleenplader, omkring 300 plader (hver ca. en meter lange) hænger fra overkæben og løber 0,5 meter tilbage i munden.



Mellem 60 og 90 riller løber langs halsen parallelt med kroppen. Disse plader hjælper med at evakuere vand fra munden efter lungefodring. Rygfinnen er lille, kun synlig kort under dykkersekvensen. Placeret omkring tre fjerdedele af vejen langs kroppens længde varierer det i form fra individ til person. Ved overfladebehandling for at trække vejret løfter blåhvalen i højere grad skulderen og blæsehullet ud af vandet end andre store hvaler som f.eks. Afslut hval eller Sei hval.

Nogle blåhvaler i det nordlige Atlanterhav og det nordlige Stillehav løfter deres haleslag under dykning. Når du trækker vejret, udsender hvalen et spektakulært lodret enkelt søjleslag (op til 12 meter (40 fod), typisk 9 meter (30 fod)), der kan ses fra en lang afstand på en rolig dag. Dens lungekapacitet er 5.000 liter. Blåhvaler har to blæsehuller, afskærmet af en stor stænkskærm.



Blåhvalens svømmeføtter er tre til fire meter (10 til 13 fod) lange. Deres oversider er grå med en tynd hvid kant. Deres undersider er hvide. Deres hoved og halefluke er generelt ensartede grå. Blåhvalens øverste dele og undertiden svømmeføtterne er normalt flettet.

En blåhvalstunge vejer omkring 3 tons, og når den er fuldt udvidet, er dens mund stor nok til at rumme op til 100 tons mad og vand. På trods af mundens størrelse er dens hals dimensioner, at en blåhval ikke kan sluge en genstand, der er bredere end en strandkugle. Dens hjerte vejer 600 kg (1.320 pund) og er det største kendte i ethvert dyr.

Blåhvalen fodrer altid i de områder med den højeste koncentration af krill og spiser undertiden op til 3.600 kg krill på en enkelt dag. Dette betyder, at de typisk fodrer på dybder på mere end 100 meter om dagen og kun overfladefoder natten. Dykketider er typisk 10 minutter, når der fodres, selvom dyk på op til 20 minutter er almindelige. Det længste optagede dyk er 36 minutter.



Parring starter i det sene efterår og fortsætter til slutningen af ​​vinteren. Man ved ikke meget om parringsadfærd eller ynglepladser. Kvindelige blåhvaler føder typisk en gang hvert andet til tre år i starten af ​​vinteren efter en drægtighedsperiode på ti til tolv måneder . Blåhvalekalven vejer ca. 3 tons og er ca. 7 meter lang.

I løbet af de første 7 måneder af sit liv drikker en blåhvalskalv cirka 400 liter mælk hver dag. Blåhvalekalve stiger hurtigt i vægt, så meget som 90 kg (200 pund) hver 24. time. Selv ved fødslen vejer de op til 2.700 kg (det samme som en fuldvoksen) flodhest .

Blåhvaler kan nå hastigheder på 50 km / t over korte brister, normalt når de interagerer med andre hvaler, men 20 km / t (12 mph) er en mere typisk kørehastighed. Under fodring sænkes de ned til 5 km / t (3 mph).

siberian husky og corgi mix

Som med andre balehvaler består blåhvalens diæt hovedsageligt af små krebsdyr kendt som krill samt små fisk og blæksprutter.

Blåhvaler lever oftest alene eller sammen med en anden person. Det vides ikke, om de, der rejser parvis, forbliver sammen over lange perioder eller danner mere løse forhold. På steder, hvor der er en høj koncentration af mad, er så mange som 50 blåhvaler blevet set spredt over et lille område. Imidlertid danner de ikke de store tætte grupper, der ses i andre baleenarter.

Blåhvaler var rigelige i næsten alle oceaner indtil begyndelsen af ​​det tyvende århundrede. I over 40 år blev de jaget næsten til udryddelse af hvalfangere, indtil de blev beskyttet af det internationale samfund i 1966. En rapport fra 2002 anslog, at der var 5.000 til 12.000 blåhvaler verden over i mindst fem grupper.

Bevaringsstatus for blåhval er klassificeret som truet.