Galapagos pukkelhval

Billedkilde

DetPukkelhval(Megaptera novaeangliae) er en af ​​de større rorquale arter. Voksne har en længde på mellem 12 og 19 meter og vejer ca. 36.000 kg. Pukkelhvalen er den nemmeste balehval at identificere, med et bredt afrundet hoved dækket af tuberkler eller drejeknapper.

Knapperne langs hver kant af kæberne viser fremspringende hår, der er meget særprægede. Pukkelhvalens krop er sortlig med hvide halsriller. Den har en voluminøs kropskonstruktion, som indsnævres mærkbart ved halen. Måske er den nemmeste måde at identificere dem på ved at kigge på deres svømmeføtter, som er meget store (op til 5 meter lange) prikkede sorte ovenpå og hvide nedenunder og meget kammede på bagkanten. Rygfinnen fremstår som en pukkel i det øjeblik hvalen dykker.





Pukkelhvalen er et akrobatisk dyr, der ofte bryder og slår vandet. Hannerne producerer en kompleks hvalsang, der varer i 10 til 20 minutter og gentages i timevis ad gangen. Formålet med sangen er endnu ikke klart, selvom det ser ud til at have en rolle i parring.

Pukkelhvaler har 270 til 400 mørkt farvede baleenplader på hver side af munden. Ventrale riller løber fra underkæben til navlen omkring halvvejs langs bunden af ​​hvalen. Disse riller er mindre talrige (normalt 16-20) og derfor mere fremtrædende end i andre rorqualer. Den stumpe rygfinne er synlig kort efter slaget, når hvalen overflader, men er forsvundet, når flukene dukker op. Pukkelhvaler har et karakteristisk busket slag på 3 meter.



Kvindelige pukkelhvaler opdrætter typisk hvert andet eller tredje år. Deres drægtighedsperiode er 11,5 måneder, men alligevel kan nogle individer opdrætte i to på hinanden følgende år. Pukkelhvaler blev anset for at leve 50 - 60 år.

Nyfødte pukkelhalsekalve er omtrent længden af ​​deres mødres hoved. En 50 fods mor ville have en 20 fods nyfødt, der vejede 2 tons. De plejes af deres mødre i cirka seks måneder og opretholdes derefter gennem en blanding af amning og uafhængig fodring i muligvis seks måneder mere.

Kvindelige knølhvaler når seksuel modenhed i en alder af fem år, hvor fuld voksenstørrelse opnås lidt senere. Ifølge ny forskning når mænd seksuel modenhed omkring 7 år. Fuldvokset har hannerne gennemsnitligt 15 - 16 meter (49 - 52 fod), hunnerne er lidt større ved 16 - 17 meter (52 - 56 fod) med en vægt på 40.000 kg (eller 44 tons). Den største registrerede pukkel var 19 meter lang og havde brystfinnene på hver 6 meter. Den største pukkel på rekord, ifølge hvalfangstregistreringer, blev dræbt i Caribien. Hun var 88 fod lang og vejede næsten 90 tons.



Pukkelhvalens sociale struktur er ret fleksibel. Normalt bor enkeltpersoner alene eller i små grupper, der samles og bryder sammen i løbet af et par timer. Grupper kan blive sammen lidt længere om sommeren for at foder og fodre sammen. Langsigtede forhold mellem par eller små grupper, der varer måneder eller endda år, er blevet observeret, men er sjældne.

Fundet i oceaner og have rundt om i verden vandrer pukkelhvaler typisk op til 25.000 kilometer hvert år.

Pukkelhvaler fodrer kun om sommeren i polære farvande og vandrer til tropiske eller subtropiske farvande for at yngle og føde om vinteren. De går til Galapagos som en forlængelsesrejse, pukkelhvaler går for at føde på de kystnære farvande i Ecuadors fastland, og hvert år vender snesevis af dem tilbage der. Nogle personer ankommer til øhavet, men de er ret lejlighedsvise besøgende. Om vinteren er pukkelhurtige hurtige og lever af deres fedtreserver. Deres kost består hovedsagelig af krill og små fisk.

Både mandlige og kvindelige pukkelhvaler kan producere lyde, men kun hannerne producerer de lange, høje, komplekse 'sange', som arten er berømt for. Hver sang består af flere lyde i et lavt register (rækkevidde for en note), der varierer i amplitude (mål for en bølge) og frekvens, og varer typisk fra 10 til 20 minutter. Sange kan gentages kontinuerligt i flere timer. Pukkelhvaler er blevet observeret at synge kontinuerligt i mere end 24 timer ad gangen. Da hvaler ikke har stemmebånd, genererer hvaler deres sang ved at tvinge luft gennem deres massive næsehulrum.

Pukkelhvaler er konservative hvaler og vil ikke nærme sig både, selvom de ikke har noget imod, hvis en båd nærmer sig dem.

Pukkelhval betragtes som sårbar. De fleste overvågede bestande af pukkelhvaler er kommet godt tilbage siden slutningen af ​​den kommercielle hvalfangst-æra. Imidlertid anses arten for at være truet i nogle lande, hvor lokale befolkninger er kommet sig langsomt, herunder USA.