Galapagos spækhugger

DetSpækhuggerellerSpækhugger(Orcinus orca) er også mindre almindeligt kendt som 'Blackfish' eller 'Seawolf'. Det er den største art af den oceaniske delfinfamilie (Delphinidae). Det findes i alle verdenshavene, fra de meget kolde arktiske og antarktiske regioner til varme, tropiske have til det tropiske kolde hav på Galapagosøerne.

Spækhuggere kommer til Galapagos-øhavet i jagtforlystelser, og ofte finder du dem tæt ved steder, hvor der er søløver. Spækhuggere er set jage delfiner og endda Bryde's hvaler. Orcas rejser i velkendte grupper eller bælg, hvor en dominerende mand er lederen af ​​bælgen, ledsaget af to til fire hunner og en ung Orca eller to.





Spækhuggere er alsidige og opportunistiske rovdyr. Nogle bestande lever hovedsageligt af fisk, andre jager havpattedyr, herunder søløver, sæler og endda store hvaler. Der er op til fem forskellige Orca-typer, hvoraf nogle kan være separate underarter eller endda arter.

Orcas er meget sociale. Nogle populationer er sammensat af matrilineale familiegrupper (et system, hvor man hører til moderens slægt), som er den mest stabile af enhver dyreart. Orcas sofistikerede sociale adfærd, jagtteknikker og vokale opførsel er blevet beskrevet som manifestationer af kultur.



Selvom spækhugger ikke er en truet art, betragtes nogle lokale befolkninger som truede eller truede på grund af forurening, udtømning af byttearter, konflikter med fiskeriaktiviteter og fartøjer, tab af levesteder og hvalfangst. Vilde spækhuggere betragtes normalt ikke som en trussel mod mennesker. Der har imidlertid været isolerede rapporter om Orcas i fangenskab, der angriber deres handlere i marine temaparker.

Orcaen foreslås at være en af ​​de ældste delfinarter, men det er usandsynligt, at den er så gammel som selve familien (Delphinidae), som menes at datere mindst fem millioner år tilbage.

Navnet 'Orca' (flertal 'Orcas') blev oprindeligt givet til disse dyr af de gamle romere. Udtrykket 'orc' er blevet brugt til at beskrive en stor fisk, hval eller havmonster. Det betragtes nu som en forældet ækvivalent for 'Orca'.



lysbrun tysk hyrde

Navnet 'spækhugger' bruges i vid udstrækning på almindelig engelsk. Siden 1960'erne er 'Orca' dog stadigt vokset i popularitet som det almindelige navn til at identificere denne art, og begge navne bruges nu. Arten kaldes Orca på de fleste andre europæiske sprog.

Spækhugger kaldes undertiden sortfisk, en gruppe, der inkluderer pilothvaler, pygme og falske spækhuggere og melonhoved. Et tidligere navn for arten er grampus. Dette bruges nu sjældent og bør ikke forveksles med Grampus-slægten, hvis eneste medlem er Rissos delfin.

Orca Egenskaber

Orcas er markant markeret med en sort ryg, hvidt bryst og sider og en hvid plaster over og bag øjet. Orcas kalve er født med en gullig eller orange farvetone, som falmer til hvid. Orcas har en tung og træt krop og en stor rygfinne med en mørkegrå 'sadelpatch' bag på finnerne. Mandlige spækhuggere kan variere fra 6 - 8 meter lange (19 - 26 fod) og veje mere end 6 tons; det er blevet rapporteret, at især store hanner er nået nærmere 8 ton. Kvindelige spækhugger er mindre og vokser fra 5-7 meter (16-23 fod) og en vægt på ca. 5 tons. Den største Orca, der nogensinde er registreret, var en mand ud for Japans kyst, der målte 9,8 meter og vejede over 8 ton. Kalve ved fødslen vejer ca. 180 kg og er ca. 2,4 meter lange (8 fod). Orcas store størrelse og styrke gør dem til de hurtigste havpattedyr og når ofte hastigheder på over 56 km / t (35 miles i timen).

I modsætning til de fleste delfiner er brystfinnen i en orca stor og afrundet og bruges mere som en padle end i andre delfinarter. Hannerne har betydeligt større brystfinner end kvinder. På cirka 1,8 meter (6 fod) er rygfinnen hos hannen mere end dobbelt så stor som hunnerne, og den er mere en trekantform, en høj, langstrakt ligebenet trekant, mens ryggen på kvinden er kortere og generelt mere buet.

Voksne mandlige orkaer er meget særprægede og forveksles sandsynligvis ikke med nogen anden havdyr. Set fra en afstand i tempererede farvande kan voksne hunner og unge forveksles med forskellige andre arter, såsom den falske spækhugger eller Rissos delfin.

Reproduktion af hvalhval

Kvindelige spækhugger bliver modne omkring 15 år. De har derefter perioder med polyestrisk cykling (tilbagevendende fysiologiske ændringer, der induceres af reproduktive hormoner) med ikke-cykliske perioder på mellem tre og seksten måneder. Drægtighedsperioden varierer fra femten til atten måneder. Kvinder føder et enkelt afkom omkring en gang hvert femte år. Fødsler forekommer når som helst på året, hvor de mest populære måneder er vintermånederne. Kalve sygeplejerske i op til to år, men vil begynde at tage fast mad omkring tolv måneder. Alle bosiddende Orca-podmedlemmer, inklusive mænd i alle aldre, deltager i plejen af ​​unge hvaler.

Køer (kvindelige spækhugger) yngler indtil 40 år, hvilket betyder, at de i gennemsnit opdrætter i alt fem afkom i hele deres liv. Typisk lever kvinder i en alder af halvtreds, men kan i undtagelsestilfælde overleve langt ind i deres firs eller halvfems. Hannerne bliver seksuelt modne i en alder af 15 år, men reproducerer sig typisk ikke før de er 21. Mændene lever i gennemsnit til omkring 45 og i undtagelsestilfælde op til 90. Levetiden for Orcas i fangenskab er betydeligt kortere, normalt mindre end 25 år.

Orca Whale Distribution

Orcas findes i alle oceaner og de fleste have, herunder (usædvanligt for hvaler) Middelhavet og det arabiske hav. De foretrækker imidlertid køligere tempererede og polære områder. Selvom det nogle gange ses på dybt vand, foretrækkes kystområder generelt frem for pelagiske miljøer.

Orca Whale Behavior

Orcas kan overleve i de fleste vandtemperaturer. Observationer er sjældne i indonesiske og filippinske farvande. Der findes ikke et skøn for den samlede verdensbefolkning. Lokale skøn inkluderer 70.000 - 80.000 i Antarktis, 8.000 i det tropiske Stillehav (selvom tropiske farvande ikke er Orcas foretrukne miljø, betyder den store størrelse af dette område, 19 millioner kvadratkilometer, der er tusindvis af Orcas), op til 2.000 rabat Japan, 1.500 fra det køligere nordøstlige Stillehav og 1.500 uden for Norge. Ved at tilføje meget grove skøn for ikke-undersøgte områder kan den samlede befolkning være omkring 100.000.

Orcas migrationsmønstre er dårligt forstået. Hver sommer vises de samme bosiddende spækhuggere ud for kysterne i British Columbia og Washington State. Efter årtiers forskning er det stadig ukendt, hvor disse dyr går hen resten af ​​året.

sabel tysk hyrde temperament

Orcas hæver ofte deres kroppe op af vandet i en opførsel kaldet spy hopping. Orcas daglige opførsel er generelt opdelt i fire aktiviteter: foder, rejser, hviler og socialt samvær. Orcas er generelt begejstrede for deres socialt samvær, engagerer sig i opførsel som overtrædelse, spionhopping og haleslag.

Spækhuggere kan også ses svømme med marsvin, andre delfiner, sæler og søløver, som nogle gange er almindelige byttedyr. Spækhuggere er konstant på farten, nogle gange rejser de så meget som 160 km om dagen, men kan ses i et generelt område i en måned eller mere. Rækkevidde for Orca bælg kan være så meget som 1300 km (800 miles) eller så lidt som 320 km (200 miles).

Spækhugge bryder ofte og løfter ofte hele deres krop op af vandet.

Orca The Apex Predator

Orca er et toppunkt-rovdyr (rovdyr, der som voksne normalt ikke byttes ud i naturen). De kaldes undertiden 'havets ulve', fordi de jager i flokke som ulve. I gennemsnit spiser en Orca 227 kg mad hver dag.

Spækhuggere byder på en række forskellige arter. Imidlertid viser specifikke populationer en høj grad af specialisering på bestemte byttearter. For eksempel er nogle populationer i det norske og grønlandske hav specialiserede i sild og følger, der fisker vandrende sti til den norske kyst hvert efterår. Andre befolkninger i området byder på sæler. I feltobservationer af de bosiddende hvaler i det nordøstlige Stillehav tegnede laks sig for 96% af dyrenes diæt, hvor 65% af laksen var den store, fede Chinook. De er blevet observeret svømme gennem skoler af de mindre laksearter uden at angribe nogen af ​​dem.

Selvom bosiddende spækhuggere aldrig er blevet observeret at spise andre havpattedyr, vides det, at de lejlighedsvis chikanerer og dræber marsvin og sæler uden nogen åbenbar grund.

Fiskespisende spækhugge byder på 30 fiskearter, især laks (herunder Chinook og Coho), sild og tun, samt baskehajer, oceaniske whitetiphajer og glatte hammerhoveder. I New Zealand er spækhuggere også blevet observeret ved at jage stingrays. Blæksprutter, såsom blæksprutter og en bred vifte af blæksprutter og krybdyr, såsom havskildpadder, er også mål.

amerikansk indisk hund redning

Grupper af spækhuggere angriber endda større hvaler som fiskehvaler, gråhvaler og meget lejlighedsvis spermhvaler eller blåhvaler. Spækhuggere vælger generelt at angribe hvaler, der er unge eller svage. En gruppe på fem eller flere spækhugger kan dog angribe raske voksne hvaler. Bullhvaler undgås, da de er store, kraftige og aggressive nok til at dræbe spækhuggere.

Når man jager på en ung hval, jagter en gruppe spækhuggere den og dens mor, indtil de begge er udslidte. Til sidst formår Orcas at adskille parret og omgive den unge hval, hvilket forhindrer det i at vende tilbage til overfladen for at trække vejret. Hvaler druknes typisk på denne måde. Bælge af kvindelige spermhvaler kan undertiden beskytte sig mod en gruppe spækhuggere ved at danne en beskyttende cirkel omkring deres kalve med deres fluk vendt udad. Denne formation giver dem mulighed for at bruge deres kraftige flukes til at afvise Orcas. Jagt på store hvaler tager dog meget tid, normalt flere timer. Orca kannibalisme er også blevet rapporteret.

Andre havpattedyr byttearter inkluderer de fleste arter af sæler og søløver. Hvalross og havterter tages sjældnere, og isbjørne tages sjældent.

Fiskespisende spækhugger i det nordlige Stillehav har et komplekst, men ekstremt stabilt system for social gruppering. I modsætning til andre pattedyrarter, hvis sociale struktur er kendt, lever Resident Orcas af begge køn sammen med deres mødre hele deres liv. Derfor er Orca-samfund baseret på matriliner bestående af en enkelt kvinde (matriarken) og hendes efterkommere. Matriarkens sønner og døtre udgør en del af linjen, ligesom disse døtrers sønner og døtre gør. Den gennemsnitlige størrelse af en matrilin er ni dyr.

Fordi kvinder kan leve i op til halvfems år, er det ikke ualmindeligt, at fire eller endda fem generationer rejser sammen. Disse grupper er meget stabile. Enkeltpersoner adskiller sig kun fra deres matrilinealgruppe i op til et par timer ad gangen for at parre sig eller foder. Der er aldrig registreret nogen permanent udstødelse af et individ fra en matrilin.

Orca Vocalization

Ligesom andre delfiner er spækhuggere meget høje. De producerer en række klik og fløjter, der bruges til kommunikation og ekkolokalisering. Vokaliseringstyperne varierer med aktivitet. Mens de hviler, er de meget mere støjsvage og udsender et lejlighedsvis opkald, der adskiller sig fra dem, der bruges, når de udøver mere aktiv adfærd.

Orca-mødre er blevet observeret, der træner deres unge i bælgdialekten. Moderen bruger en forenklet version af bælgdialekten, en slags baby-talk, når hun træner en kalv. Dette antyder, at Orca-vokalisering har et lært grundlag ud over et instinktivt.

Orcas er velkendte for deres mentale evner. Undersøgelser har vist, at en Orca har en enestående hukommelse.

Orca Conservation

Miljøforringelse, udtømning af byttearter, konflikter med fiskeriaktiviteter og tab af levesteder er i øjeblikket de mest betydningsfulde trusler mod Orcas over hele verden.

yorkie border terrier mix

Lagre af de fleste arter af laks, en væsentlig fødekilde for bosiddende spækhuggere i det nordøstlige Stillehav, er faldet dramatisk i de senere år. På vestkysten af ​​Alaska og de aleutiske øer har bestanden af ​​sæler og søløver også gennemgået et stort fald. Hvis fødevarer er knappe, skal spækhugge trække fra deres spæk efter energi, hvilket yderligere forstørrer virkningen af ​​forurenende stoffer. I 2005 opførte De Forenede Staters regering det sydlige beboersamfund Orcas som en truet befolkning under lov om truede arter.

Støj fra skibsfart, boring og andre menneskelige aktiviteter kan forstyrre den akustiske kommunikation og ekkolokaliseringen af ​​Orcas. I midten af ​​1990'erne blev høje undervandsstøj fra laksebedrifter brugt til at afskrække sæler. Orcas undgik efterfølgende de omkringliggende farvande. Derudover er højintensitets marine sonar blevet en ny nødkilde for Orcas. Spækhuggere er populære blandt hvalsafari, hvilket kan ændre spækhuggernes adfærd og stresse spækhugger, især hvis både nærmer sig spækhugger for tæt eller blokerer deres rejselinje.

Spækhuggere og mennesker

Der er få bekræftede angreb på mennesker fra vilde orkaer. To af disse optagede tilfælde inkluderer en dreng, der er anklaget, mens han svømmer i Alaska, og Orcas, der prøver at vippe isflokke, som fotografen fra Terra Nova Expedition stod på.

Meget mere almindeligt end vilde Orcas, der angriber mennesker, er Orcas i fangenskab, der angriber mennesker, enten deres håndtere eller ubudne gæster. ABC News har rapporteret, at Orcas har angrebet næsten to dusin mennesker siden 1970'erne.

Navnet 'spækhugger' kunne formodes at være et uretfærdigt navn, spækhuggere har et dårligt ry, men alligevel er det ikke så dårligt som menneskeligt omdømme. Orcas dræber for at overleve og for at overleve, men mennesker dræber for sport eller vinder af stoffer, der findes i hvaler.

Orcas er meget nysgerrige hvaler, og hvis du svømmer eller snorkler, skal du ikke gå glip af chancen for at se dem eller endda tage et billede af dem, bare hold en forsigtighedsafstand for ikke at forstyrre dem i hvad de end gør. Det anbefales naturligvis ikke at gå i vandet, hvis de spiser. Når folk er i vandet, kan de nærme sig for at kontrollere og fortsætte. Unge er mere nysgerrige end voksne.