Kæmpe pandabjørn

Billedkilde

DetKæmpepanda(sort-hvid kattefod) (Ailuropoda melanoleuca), er et pattedyr klassificeret i bjørnefamilien, Ursidae, hjemmehørende i det centrale vestlige og sydvestlige Kina. Kæmpe pandaer er et af de sjældneste pattedyr i verden. Pandaer genkendes let ved deres store, karakteristiske sorte pletter omkring øjnene, over ørerne og på tværs af deres runde krop.

Kæmpe pandaer lever i nogle få bjergkæder i det centrale Kina, i provinserne Sichuan, Shaanxi og Gansu. Pandaer levede engang i lavlandsområder, men landbrug, skovrydning og anden udvikling begrænser nu kæmpe pandaer til bjergene.



Tågeindhyllede bjergskove i Kina er forsvundet langsomt i løbet af det sidste århundrede. Mange af de bambusområder, der er vigtige for Pandas diæt og overlevelse, bliver skåret ned af folk, der derefter bygger gårde der. Kæmpepandaen er en truet art. Ifølge den seneste rapport har Kina 239 kæmpe pandaer i fangenskab (128 af dem i Wolong og 67 i Chengdu) og yderligere 27 pandaer bor uden for landet. Det anslås også, at omkring 1.590 pandaer lever i naturen.



Kæmpe panda egenskaber

beagle blandet med laboratorium

The Giant Panda har en sort-hvid pels. Voksne pandaer er omkring 1,5 meter lange og omkring 75 centimeter høje ved skulderen. Hannerne er 10-20% større end hunnerne. Mandlige pandaer kan veje op til 115 kg (253 pund). Kvindelige pandaer er generelt mindre end hanner og kan lejlighedsvis veje op til 100 kg (220 pund).



Den kæmpe panda har en krop, der er typisk for bjørne. Pandaer har sort pels på ørerne, øjenpletter, mundkurve, ben og skuldre. Resten af ​​pandasfrakken er hvid. Pandas tykke, uldne pels holder den varm i de kølige skove i sit habitat.

Kæmpe pandaer har store molære tænder og stærke kæbe muskler til at knuse hård bambus. Mange mennesker synes, at disse kælende bjørne er elskelige, men kæmpe pandaer kan være lige så farlige som enhver anden bjørn.

Pandaer har de største molarer ud af alle de kødædende pattedyr. Pandas forben har en ekstra 'tommelfinger' kaldet en 'modsatrettet pseudotommelfinger', der bruges sammen med dens 'pegefingre' og gør det muligt for pandaen at gribe selv små bambusskud med præcision.



Efter dovendyren har pandaen den længste hale i bjørnfamilien, der måler 4 - 6 inches lang. Kæmpe pandaer kan normalt leve i 20-30 år i fangenskab.

Kæmpe panda diæt

Selvom pandaer for det meste spiser bambus, klassificeres de stadig som en kødædende. Pandaer har fordøjelsessystemet i et kødædende dyr, men de har tilpasset sig en vegetarisk diæt gennem deres store forbrug af bambus. Et Pandas fordøjelsessystem kan ikke fordøje cellulosen i bambus, det er derfor, de skal spise så meget og i lange perioder af dagen.

Den gennemsnitlige kæmpepanda spiser så meget som 20 til 30 pund bambusskud om dagen. Fordi pandaer spiser en diæt med lav ernæring, er det vigtigt, at de holder fordøjelseskanalen fuld. Pandaer kan spise andre fødevarer som honning, æg, fisk, yams, buskblade, appelsiner og bananer.

Pandaer dvale ikke, da de ikke er i stand til at opbevare nok fedt til at fodre dem gennem vinteren på deres diæt af bambus.

Kæmpe panda adfærd

Pandaer er gode til at klatre i træer, og de kan også svømme. Pandaer er svære at se ude i naturen, da de lever blandt de tykke tætte bambusplanter i gamle vækstskove, som er deres yndlingshabitat. Pandaer er meget ensomme væsner og vil leve alene og vil kun møde andre pandaer i parringssæsonen.

Kæmpe pandabjørne er tavse væsner det meste af tiden, men de kan blæse. Pandaer brøler ikke som andre bjørne, men de har 11 forskellige opkald, hvoraf fire kun bruges under parring.

bull mastiff blandes med lab

The Giant Panda er aktiv i tusmørke og om natten. I løbet af dagen vil det skabe huler i huler, hule træer og tætte krat. For at undgå konkurrence med andre pandaer om mad og for at signalere dets tilstedeværelse markerer Panda sit territorium ved at lægge en skarp sekretion fra sine analkirtler på sten og træstammer.

Den mandlige kæmpepandas hjemmekæde kan overlappe hinanden med flere kvindelige territorier, og når ynglesæsonen kommer om foråret, vil han forsøge at parre sig med disse lokale hunner.

De kvindelige pandaer annoncerer normalt deres parathed ved at blive mere vokal og efterlade specielle duftmærker rundt for at gøre det muligt for hannerne at spore dem. Hunnerne føder deres unger om efteråret, og disse forbliver som konstante ledsagere i de næste 18 måneder eller mere.

Pandaer betegner aggression ved at sænke hovedet og stirre på deres modstandere. For at signalere underdanighed vil en panda sætte hovedet mellem sine forben og skjuler ofte sine øjenpletter med poterne. Denne holdning vedtages også af hunner under parring og af fangenskabsdyr, der bliver chikaneret af mennesker. På nært hold signaliseres aggression ved at stryge med en pote eller ved en lav knurring eller bark, der sender en modstander, der spreder op ad det nærmeste træ.

Kæmpe panda reproduktion

Kæmpe pandaer har en meget langsom reproduktiv hastighed, som desværre bidrager til deres fald i antallet. Kæmpe pandaer parrer sig om foråret. Den kvindelige pandas svangerskabstid varierer mellem 112 dage og 163 dage. Efter denne tid føder hun en enkelt unger. I sjældne tilfælde vil hun producere 2-3 unger, men normalt vil kun én overleve.

Den kvindelige panda kan kun blive gravid i en 72 timers østrusperiode, hvilket kun sker i forårets avlsperiode.

På grund af denne begrænsede tid for kvinden at blive gravid, vil nogle parringspar ofte samle sig i flere timer, mens andre parringspar kun vil kopiere en gang. Mandlige pandaer er mere seksuelt aktive i længere tid og vil forsøge at parre sig med flere kvindelige pandaer i løbet af denne tid. Parringsparrene viser ingen interesse for hinanden på noget andet tidspunkt af året.

Den kvindelige panda føder om efteråret. Panda unger er meget små og vejer mellem 3,5 og 6 ounce. De har lidt pels, er lyserøde hvide i farven, blinde og meget hjælpeløse. Intet andet pattedyr føder en så lille baby undtagen pungdyr som kænguru, der holder sine babyer i lommen, indtil de er fuldt udviklede. En pandamor vil bære sin unge rundt i armene og pleje hele tiden sin indfald. Panda unger græder ligesom babyer, når de har brug for fodring eller har brug for pleje fra deres mor. De græder efter mælk ca. hver anden time eller deromkring. Mellem fodringstider vil moderpandaen kontinuerligt holde sin unger meget forsigtigt.

tysk hyrde husky blanding

Denne opmærksomme opførsel vil fortsætte, indtil ungen er i stand til at bevæge sig af sig selv, når ungen er omkring 3 måneder gammel. I denne alder vil ungen fortsætte med at følge sin mor omkring, og efter 6 måneder kan ungen begynde at spise bambus. De bliver til sidst fravænnet deres mødre omkring 9 måneder gamle. Fravænning af ungerne om foråret efter deres fødsler er et ideelt tidspunkt, da de nyeste mest proteinfyldte bambusskud er tilgængelige. Dette giver unger den bedst mulige start i livet på en diæt, der under de bedste forhold er af dårlig ernæringskvalitet. Cirka et år gammel kan ungerne veje 75 pund, hvilket er omkring en tredjedel af en voksen pandas vægt.

Kvindelige pandaer når ikke seksuel modenhed, før de er 5 til 6 år gamle. Imidlertid viser selv unge, uerfarne kvindelige pandaer et moderinstinkt og ved med det samme, hvordan de skal passe de unge uden behov for øvelse. Dette er meget vigtigt, fordi ingen ynglesæson derefter spildes gennem 'klodset forældre'. Fordi kvindelige pandaer begynder at yngle ganske sent og kun opdrætter en enkelt ung unge hvert andet år, vil hun kun opdrætte omkring 7 afkom i sin levetid. I en alder af 22 betragtes en kvindelig panda som 'gammel' og muligvis 'post-reproduktiv'. De kæmpe pandas lave reproduktive hastighed gør det meget vanskeligt for en kæmpe pandapopulation at komme sig efter et fald i antallet.

Med mange bevarelsesprogrammer på plads i dag forsøger Panda desperat at blive reddet fra udryddelse. Det ville være en af ​​de største tragedier inden for dyreriget, hvis denne store bjørn blev udslettet fuldstændigt.

Giant Panda Conservation Status

Sandsynligvis den største trussel mod den gigantiske pandabjørns overlevelse er ødelæggelsen af ​​deres naturlige levesteder sammen med øget befolkning og krybskytteri. De forskellige sorter af bambus gennemgår periodiske afstødninger som en del af deres fornyelsescyklus. Uden evnen til at flytte til nye områder, der ikke er berørt, vil sult og død helt sikkert forekomme for den kæmpe panda. Sådanne afstødninger af bambusen sætter også de kæmpe pandaer i mere direkte kontakt med landmænd og krybskytter, da bjørne forsøger at finde nye områder, hvor de kan fodres.

Den nylige meddelelse om, at den kinesiske regering næsten vil fordoble beskyttede områder for gigantiske pandaer i Qinling-bjergkæden ved at oprette fem nye pandareserver og fem 'korridorer' (forbinder beskyttede regioner) forventes at have en stor fordel for pandas fremtid. Mange organisationer støtter kontinuerligt og forsøger at finde måder at redde og bevare eksistensen af ​​denne specielle, yndige bjørn.