Pygmy flodhest

REKLAME Billedkilde

BådeAlmindelig flodhest(Flodhest amphibius) ogPygmy flodhest(Choeropsis liberiensis) er en del af familien 'Hippopotamidae'. Pygmy Hippopotamus er et stort pattedyr, der er hjemmehørende i skovene og sumpene i det vestlige Afrika.

Pygmy flodheste er ret sjældne, og det ser ud til, at der aldrig var mange af dem på én gang.



Pygmy flodhestegenskaber

Selvom pygmiske flodheste ligner deres større slægtninge, den fælles flodhest, kan nærmere observation definere flere forskelle. Pygmy flodheste er relativt mindre og vejer mellem 350 - 550 pund. De er 2 og en halv meter høje og måler 5 meter fra hoved til hale. Den pygmiske flodhest er tilbagevendende og natlig.



Den pygmiske flodhest viser mange jordtilpasninger, men som sin større fætter er den semi-akvatisk og er afhængig af vand for at holde huden fugtig og dens kropstemperatur kølig. Adfærd som parring og fødsel kan forekomme i vand eller på land. Deres hud er grønlig-sort og skygger til en cremet grå på underkroppen.

Pygmy flodheste er gode svømmere og har stærke muskelventiler, der lukker deres ører og næsebor, når de nedsænkes i vandet.



Mens den fælles flodhest producerer en rød væske fra deres hud, udskiller Pygmy flodhesten en hvid væske, der har den samme virkning som at beskytte deres skind mod solen og infektioner.

I modsætning til den almindelige flodhest er øjnene på en pygmy flodhest placeret på siderne af deres hoveder, og deres næsebor er lavere ned på deres mundkurve. De har fire tæer på hver fod, der er bredere spredt med mindre bånd end de almindelige flodheste, hvilket giver dem mere stabilitet på land.

Pygmy flodhest diæt

Den pygmiske flodhest er planteædende og fodrer med uanset bregner, bredbladede planter, græsser og frugter, den finder i skovene. Pygmy flodheste begynder normalt at fodre om eftermiddagen og fortsætter indtil midnat. Pygmy flodheste har også maver med flere kammer, der fungerer som en drøvtyggers ('drøvtyggere' betyder et hovet, undertiden hornet dyr, der har mere end en mave og tygger genoplivet, delvist fordøjet mad). Ligesom den almindelige flodhest tygger de ikke deres cud, de nyder fordelene ved drøvtygning, men er klassificeret som en 'pseudo-drøvtyggere' - ('pseudo' betyder - tilsyneladende ens eller falsk).



Pygmy flodhest reproduktion

Ligesom almindelige flodheste kan pygmiske flodheste være ekstremt aggressive. Selvom de ikke er territoriale, vil de stadig angribe overtrædere til deres miljø. Pygmy flodheste har skarpe tænder og store hjørnetænder og viser dem med deres store 'gabende' kropsholdning for at skræmme mulige fjender, hvis de føler sig truede.

indianer indian hunderace

På grund af deres hemmelighedsfulde, natlige vaner kendes der ikke meget om Pygmy Hippo livsstil. Hvad man ved er, at pygmiske flodheste ikke er almindelige som almindelige flodheste. De har tendens til at leve ental eller parvis. Pygmy flodheste er heller ikke territoriale - en Pygmy flodheste vil vandre ind i et andet Pygmys hjemområde uden problemer. Et Pygmys hjemområde er veldefineret med stier af gødning, som de spredes med deres haler under afføring (med et poo).

Lejlighedsvis kan hannerne kæmpe om hunner, hvor de bruger de samme teknikker som den almindelige flodhest - ved hjælp af deres tænder og kæber. Når mandlige og kvindelige pygmiske flodheste findes sammen, konsoliderer de sandsynligvis (holder hinanden selskab) inden parring. Dette frieri findes ikke i almindelige flodheste.

Parring finder sted i eller ud af vandet. Parringsalderen begynder omkring 3 år i Pygmys. Pygmy flodhestkvinden bærer sin baby i cirka 6-7 måneder og føder derefter en enkelt kalv. Kalven vejer omkring 10 - 14 pund. En pygmisk flodhestes levetid er mellem 30 og 50 år.

Pygmy flodhest bevaringsstatus

Pygmy flodheste er ekstremt sjældne i naturen - der er sandsynligvis kun et par tusinde af dem omkring. Deres største trusler er tab af skovhabitat på grund af træindustrien og jagt af mennesket efter kød og brosme.

En vis underart af pygmy flodhesten er kritisk truet. Selvom de er truet i naturen, yngler Pygmy flodheste i stort antal i zoologiske haver. I november 2003 er der 178 pygmiske flodheste i 74 samlinger rundt om i verden. De fleste, hvis ikke alle, af disse dyr blev født i zoologiske haver til zoologiske fødte forældre.