Brillebjørn

REKLAME Billedkilde

Brillebjørne(Tremarctos ornatus), også kendt som 'Andesbjørne', distribueres i de nordlige Andesbjergene inklusive Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia og til Chile. The Spectacled Bear er den eneste levende bjørneart, der er hjemmehørende i Sydamerika. The Spectacled Bear er den nærmeste levende slægtning for de kortfasede bjørne fra Middel-Pleistocæn til sen Pleistocæn-alder.

The Spectacled Bear er en af ​​de mest truede bjørnearter i verden, den mest truede er den gigantiske pandabjørn, som er deres nærmeste levende slægtning i dag. Kvinder kaldes 'køer', hanner kaldes 'vildsvin' og de unge kaldes 'unger'.



Brillebjørnbeskrivelse



Brillebjørne er generelt mindre bjørne af Ursidae-familien. Hannerne er betydeligt større end hunnerne (33% større) og vokser over 1,5 m (5 fod) og vejer op til 154 kg. Kvinder vejer sjældent mere end 180 pund (82 kg).

Brillebjørne er så navngivet på grund af de store hvide cirkler eller halvcirkler af hvid pels omkring deres øjne, der giver dem udseendet af at bære briller. Den brillerede pels på den brillebjørn er sort med beige undertiden rødfarvede markeringer på ansigtet og det øvre bryst. På grund af det varme klima, hvor de bor, er deres pels rimelig tyndere end de fleste andre bjørnearter, og de behøver ikke dvale. Alle andre typer bjørn har 14 par ribben, men Spectacled Bear har kun 13.



Brillebjørne har lange, buede, skarpe kløer, der bruges til klatring og til at grave i insekthøje som myrebakker og termitbakke til mad. Deres forreste lemmer er længere end deres bageste lemmer, hvilket hjælper dem med at klatre lettere i træer. Brillebjørne har meget stærke kæber og brede, flade molarer for at hjælpe dem med at tygge gennem hård vegetation såsom træbark.

corgi husky mix hund

Brillebjørnhabitat

Spectacled Bears foretrukne levesteder er tropiske bjergskove og alpine græsarealer. De lever hovedsageligt i de frodige skove i høj højde, der klæder skråningerne i Andesbjergene, der klatrer så højt som 4.300 meter. Bjørne er meget mere talrige på den østlige side af Andesbjergene, hvor de er mindre sårbare over for menneskelig kolonisering. Bjørnene kommer kun ned fra bjergene på jagt efter mad og er blevet observeret i kystnære ørkener og steppeområder.

Brillebjørnediet

Brillebjørne er primært planteædere, men klassificeres generelt som altetende. De rejser hovedsageligt gennem skove og samler moden frugt, bær, kaktus og honning. I perioder, hvor moden frugt ikke er tilgængelig, føder de sig også på bambushjerter, majs og epifytter - planter, der vokser på andre planter kaldet bromeliads. Lejlighedsvis supplerer de deres kost med insekter, gnavere og fugle. I gennemsnit er kun omkring 7% af bjørnediet kødædende.



Brillebjørneadfærd

Brillebjørne er natlige og er hovedsagelig aktive om natten, især i tusmørketimerne. I løbet af dagen lægger de sig i huler, under trærødder eller på træstammer. De er arboreale skabninger og ekspertklatrere og bruger meget tid på at foder i træer. Deres overlevelse er stærkt afhængig af evnen til at bestige selv de højeste træer i Andesskovene.

Når bjørnen er oppe i træerne, bygger de ofte fodringsplatforme fra knuste grene. Bjørne bruger disse platforme til at nå ud til mere mad.

Brillebjørne er ikke territoriale, men de har tendens til at isolere sig fra andre for at undgå konkurrence. Hvis de møder en anden bjørn eller endda et menneske, reagerer disse genert bjørne på en føjelig, men forsigtig måde. Imidlertid vil de angribe, hvis de føler sig truet, eller en mødre unger er i fare, ligesom andre bjørne, er moderbjørne meget beskyttende for deres unger.

Brillebjørne er også ensomme dyr og ses normalt kun sammen i parringssæsonen. Fordi de er ensomme dyr, er disse bjørne normalt meget tavse væsner. Det er først, når de møder en anden bjørn, at de kan være meget høje.

Briller reproduktion af briller

At være en tropisk bjørneart foregår avl året rundt, men hovedsagelig april til juni. Brillebjørne når modenhed og begynder at yngle mellem 4 og 7 år.

Kvindelige brillebjørne føder 1-2 unger hvert 2. - 3. år. Drægtighedsperioden er 6-7 måneder. Opdrætpar forbliver sammen i et par uger efter parring finder sted. Den kvindelige brillebjørn er i stand til at planlægge sin graviditet og fødsel ved at sørge for, at fødslen sker omkring 90 dage før toppen af ​​frugtsæsonen, så madforsyningen er rigelig. Hvis der opstår en sæson, hvor madforsyningen er knap, kan den kvindelige bjørn forsinke implantation, hvorved embryonerne simpelthen kan absorberes i mødrenes krop, og hun føder ikke det år.

Den kvindelige brillebjørn vil konstruere en 'hul' inden fødslen. Unger vejer 10 - 18 ounce ved fødslen og er hjælpeløse, og deres øjne forbliver lukkede i den første måned. Ungerne bliver hos deres mor i mindst 2 år og kører på ryggen, når de er små, inden de jages væk af voksne hanner, der søger at parre sig med kvinden.

miniature australsk hyrdehund

Brillebjørnens levetid kan være 25 år i naturen og 36 år i fangenskab.

Bevaringsstatus for brillebjørn

Brillebjørne er opført som sårbare på Verdensbevaringsunionens røde liste over truede arter. Befolkningen af ​​brillebjørne er truet af en række årsager. De jages af lokale, der tror, ​​at de vil spise deres husdyr, selvom disse bjørne ikke spiser store mængder kød. Omfattende landbrug og skovhugst har ført til tab af levesteder. Spectacled Bears galdeblære værdsættes i orientalsk medicin, så de jages også af denne grund. Nogle estimater antyder, at der kun er omkring 3.000 brillebjørne, der overlever i naturen i dag.