Egernaber

Billedkilde

Egernaber (New World Monkeys)Egernaberbor i de tropiske skove i Central- og Sydamerika. Deres rækkevidde strækker sig fra Costa Rica gennem det centrale Brasilien og Bolivia. Egern abepels er kort og tæt, farvet oliven på skuldrene og gullig orange på ryggen og lemmerne.

Ekorneaber hals og ører er hvide og deres mund er sort. Den øverste del af hovedet er behåret. Dette sort / hvide ansigt giver dem deres tyske navn, 'kraniet aber'.



Egernaber vokser til 25 til 35 centimeter plus en 35 til 42 centimeter hale. Egernaber aber vejer 750 til 1100 gram. Bemærkelsesværdigt er forholdet mellem hjerne og kropsmasse for egernaber 1:17, hvilket giver dem den største hjerne, forholdsmæssigt, af alle primaterne. Mennesker har et forhold på 1:35. Kvindelige egernaber har en pseudo-penis, som de bruger til at vise dominans over mindre aber, ligesom den måde, hvorpå mandlige egernaber viser deres dominans.



Som de fleste af deres slægtninge fra den nye verden er egernaber daglige og arboreale. I modsætning til de andre aber fra den nye verden bruges halen ikke til klatring, men som en slags 'afbalanceringsstang' og også som et redskab. Deres bevægelser i grenene er ekstremt hurtige. Egernaber lever sammen i grupper med flere mænd / kvinder med op til 500 individer. Disse store grupper kan dog lejlighedsvis bryde ind i mindre tropper.

lab / tysk hyrde

Egernaber har et antal vokalopkald, herunder advarselslyde for at beskytte sig mod store falk, som er en naturlig trussel mod dem. Egernaber, der har en lille kropsstørrelse, gør dem også modtagelige for rovdyr som slanger og store katte. For at markere territorium gnider egernaber deres hale og deres hud med deres egen urin.



Egernaber er altædende og spiser primært frugt og insekter. Lejlighedsvis spiser de også nødder, knopper, æg og små hvirveldyr.

Parring af egernaber er udsat for sæsonbestemte påvirkninger. Kvinder føder unge i regntiden efter en graviditetsperiode på 150 - 170 dage. Mødrene plejer udelukkende de unge. Egernaber er fravænnet med 4 måneders alderen, mens andre arter først er fravænnet før 18 måneder gamle. Kvindelige egernaber når seksuel modenhed i en alder af 3 år, mens mænd når seksuel modenhed omkring 5 år. Egernaber lever omkring 15 år i naturen, omkring 20 år i fangenskab.

Slægt: Saimiri - Bareørede egernaber

DetBare-eared egern abe(Saimiri ustus) er en egern abe endemisk til Brasilien. De har sorte kroner og rødlige ryg. De almindelige og mellemamerikanske arter har begge hår på ørerne, i modsætning til den bareørede egernaber (S. ustus) i det centrale Brasilien. Bevaringsstatus - mindst bekymring.



Slægt: Saimiri - Black Squirrel Monkey

DetSort egern abe(Saimiri vanzolinii), er en abe fra den nye verden fra Sydamerika. Det findes i Brasilien, Argentina og Paraguay. Forholdet mellem Black Squirrel Monkey og andre sydamerikanske Squirrel Monkeys har været genstand for debat. Nogle forskere har stillet spørgsmålstegn ved, om Black Squirrel Monkey er en fuld art eller en regional underart. Nylige besøgende i området inden for sort egernaber har rapporteret om syn på almindelige egernaber (Saimiri sciureus), en nært beslægtet egernaber med en meget bredere udbredelse. Bevaringsstatus - Sårbar.

Slægt: Saimiri - Black-capped Squirrel Monkey

tysk hyrde rød næse pit mix

DetBlack-capped egern abe(Saimiri boliviensis) er en sydamerikansk egereabe, der findes i Bolivia, Brasilien og Peru. Bevaringsstatus - mindst bekymring.

Slægt: Saimiri - Centralamerikansk egernaber

tekop franske pudler til salg

DetCentralamerikansk egernaber(Saimiri oerstedii) er en egernabeaart fra Mellemamerika. Det findes i Costa Rica og Panama på Stillehavskysten. Det er blevet estimeret, at befolkningen i den mellemamerikanske egernaber er reduceret fra ca. 200.000 i 1970'erne til mindre end 5000. Dette menes hovedsageligt at være skovrydning, jagt og fangst til handel med kæledyr.

Der er en betydelig indsats inden for Costa Rica for at forsøge at bevare denne abe fra udryddelse. Den mellemamerikanske egern abe adskiller sig i farve fra egern aber fra sydamerikanske. Mens sydamerikanske egernaber har en tendens til primært at være grønlig i farve, har den mellemamerikanske egernaber en rødbrun ryg med grå ben og hvide undersider. Der er en sort hætte øverst på hovedet og en sort spids i slutningen af ​​halen. Ansigtet er hvidt med sorte fælge omkring øjnene og sort omkring næse og mund. Bevaringsstatus - truet.

Slægt: Saimiri - almindelig egernaber

DetAlmindelig egernaber(Saimiri sciureus) er en lille primat fra den nye verden fra Cebidae-familien og hjemmehørende i ti forskellige lande i Sydamerika, herunder Brasilien, Colombia, Ecuador, Fransk Guyana, Guyana, Peru, Surinam, Venezuela og Puerto Rico.

Den almindelige egernaber lever i meget store grupper, op til 300 individer, på fugtige tropiske skove og foder normalt i mellemstore og lavere niveauer i skoven og sover tæt på baldakinen.

Hunnerne er de dominerende medlemmer af gruppen. Det er en meget adræt abe med en høj metabolisk hastighed, og selvom det er et altædende dyr, lever det primært af insekter og andre hvirvelløse dyr. Det lever også af frugt, frø og andre plantedele. Det er almindeligt at se disse egernaber i blandede grupper, der bevæger sig sammen med andre primatarter og fugle.

Der er fire underarter af Saimiri sciureus:

alaskan klee kai standardstørrelse

Saimiri sciureus sciureus
Saimiri sciureus albigena
Humboldt's Squirrel Monkey, (Saimiri sciureus cassiquiarensis)
Ecuadoriansk egern abe, (Saimiri sciureus macrodon)