Sumatran næsehorn

REKLAME Billedkilde

Sumatran NæsehornSumatran næsehorn(Dicerorhinus sumatrensis) strakte sig engang gennem regnskove, sumpe og skyskove i Indien, Burma, Thailand, Malaysia og øer i Indonesien. Sumatran næsehorn er nu kritisk truet med kun 6 betydelige populationer i naturen, fire på Sumatra, en på Borneo og en på halvøen Malaysia.

Antallet af Sumatran næsehorn er vanskeligt at bestemme, fordi de er ensomme dyr og bredt spredt over deres område, men de anslås at være omkring 300 tilbage. Deres levesteder inkluderer tætte højland og lavlands tropiske og subtropiske skove.



Sumatran næsehorn egenskaber

Sumatran eller 'behåret' næsehorn, som det undertiden omtales, er den mindste af de levende næsehorn. Karakteristika inkluderer frynsede ører, rødbrun hud variabelt dækket med langt hår og rynker omkring øjnene. Der er to dybe hudfoldninger, der omslutter kroppen, bag forbenene og foran bagbenene.



jack russel chi mix

Sumatran-næsehornet er ca. 120-145 centimeter højt ved skulderen med en kropslængde på 250 centimeter og en vægt på 500-800 kg (skønt de største individer har været) kendt for at veje så meget som 1.000 kg. Ligesom den afrikanske art har den to horn, jo større er næsehornet, typisk 15-25 centimeter, mens det andet horn typisk er en stub. Det bemærkes, at det andet horn kan være fraværende hos kvindelige Sumatran næsehorn.



Sumatran næsehorn er en ensom og hemmelighedsfuld art, de besætter territorium, der er iøjnefaldende markeret med gødning, urin og jordskrabninger.

Reproduktion af Sumatran næsehorn

Sumatran Rhino er et stort set ensomt dyr undtagen frieri og børnepasning. Intervallet mellem kalvefødsler er omkring 3-4 år, så de forekommer ikke ofte.

Sumatran næsehorn modnes omkring 6 - 8 år gamle, og kalve fødes i den våde sæson, der løber fra oktober til maj hvert år. En enkelt kalv fødes og fravænes i cirka 16 måneder.



brindle pitbull med blå øjne

Kalve fødes med et tæt hårbelægning, der bliver rødbrun hos unge voksne og bliver sparsom, børstet og næsten sort hos ældre dyr. Her er to Sumatran næsehornkalve. Læg mærke til håret på deres kroppe, hvor de er født med.

Sumatran næsehorn adfærd

Sumatran næsehorn tilbringer dagen i bugter, så mudderet kan køle ned deres hud og beskytte det mod udtørring i den varme sol. Fodring foregår enten om natten eller om afkøling tidligt om morgenen og aftenen. Unge unger (træer) er deres yndlingsføde, og disse træer hugges ned og trampes ned, før de spises. Væsentlige mineraler opnås fra saltlick, og disse er et krav for hvert hjemområde.

Sumatran næsehorn anatomi

presa de canario hund

Sumatran næsehorn underarter

Der er 3 underarter af Sumatran Næsehorn:

DetWestern Sumatran Næsehorn(Dicerorhinus sumatrensis sumatrensis), har kun omkring 275 næsehorn tilbage, for det meste på det vestlige Sumatra. Cirka 75 bor muligvis på Halvø Malaysia. De største trusler mod denne underart er tab af levesteder og ulovlig krybskytteri.

DetØstlige Sumatran NæsehornellerBornean næsehorn(Dicerorhinus sumatrensis harrissoni), var engang almindelige i hele Borneo, nu anslås det kun omkring 25 personer at overleve. Den kendte befolkning på Borneo bor i Sabah. Der er ubekræftede rapporter om dyr, der overlever i Sarawak og Kalimantan. Denne underart er opkaldt efter Tom Harrisson, der arbejdede meget med bornean zoologi og antropologi i 1960'erne. Bornean-arten er markant mindre end de to andre.

DetNordlige Sumatran Næsehorn(Dicerorhinus sumatrensis lasiotis), der engang strejfede i Indien og Bangladesh, er det imidlertid blevet erklæret uddød i disse lande. Ubekræftede rapporter antyder, at der muligvis er en lille befolkning, der stadig overlever i Burma, men den politiske situation i landet har forhindret verifikation. Navnet 'lasiotis' er afledt af det græske for 'hårede ører'. Senere undersøgelser viste, at deres ørehår ikke var længere end andre Sumatran næsehorn, men D.s. lasiotis forblev en underart, fordi den var signifikant større end de andre underarter.

Bevaringsstatus for Sumatran næsehorn

Sumatran-næsehornet er kritisk truet på grund af ødelæggelse af dets regnskovsmiljø. Kendte befolkninger af denne næsehorn er små og vidt spredte, dens skovhabitat aftager hurtigt, og truslen om krybskytteri er altid til stede. I dag kan verdensbefolkningen i Sumatran-næsehorn være under 300 individer i naturen, og indtil videre har fangenskabsforsøg ikke været vellykkede.

Hvis Sumatran Rhino skal overleve meget længere, er der behov for hastende foranstaltninger for at redde skovene, hvor den stadig forekommer. Som alle næsehorn er den sumatranske næsehorn ekstremt lav i befolkning, og selvom de lever i beskyttede områder, forekommer der stadig ulovlig hornkrybning og truer denne sjældne art mere hver dag. Det mest tilbageværende levested er i utilgængelige bjergrige områder i Indonesien, hvor regeringen ikke har vist en tilbøjelighed til at modvirke rydning af næsehornsmiljø til fordel for træindustrien. Sumatran næsehorn er den sidste overlevende art i samme gruppe som den uddøde uldne næsehorn.